marraskuu 15, 2016 admin

Koistisen veljekset

Viljo Koistisen veljensä Arin kanssa kerryttämä 400 000 ilmavalokuvan arkisto kattaa koko Suomen. Hänen vuonna 1940 perustama valokuvausliike Helsingin Mannerheimintiellä ehti toimia vaivaiset kaksi viikkoa kunnes isänmaan kutsu vei Viljon sotaan. Sodasta väsyneenä hän kierteli Suomea Husqvarna moottoripyörällään kunnes asettui Lohjalle pitämään urheiluliikettä. Valokuvauksesta kiinnostunut Viljo hiljalleen muutti liikkeen valokuvausstudioksi.

Vanhemmalla iällä lentolupakirjan saatuaan Viljo Koistinen päätti kokeilla ottaa ilmakuvauksen osaksi liiketoimintaansa. Veli Ari aloitti arkistojensa kerryttämisen samoihin aikoihin itsenäisesti Riihimäellä.

Viljo Koistinen (toinen vasemmalta) lensi Suomen ensimmäisen yksityishenkilön omistaman Piper pienkoneensa Ruotsista Malmin lentokentälle.

Viljo Koistinen oli rämäpäinen seikkailijaluonne. Jos aamulla sää näytti hyvältä hän säntäsi ilmaan kuvaamaan. Pohjoisen kuvausreissuilla saattoi vierähtää viikkokin kun vaimo piti huolta liikkeestä. Temperamentistaan huolimatta Viljo oli lempeäluonteinen ja tuli toimeen kaikkien kanssa. Valokuvauksen ja ilmailun lisäksi hän oli taitava tekemään puutöitä.

Ilmakuvaus ei ollut Arinkaan ainoa ajanviete. Chinchilla- ja kanafarmien lisäksi hänellä oli muitakin rautoja tulessa ja Viljo kehottikin Aria keskittymään yhteen asiaan kerrallaan.

Koististen vaikuttavasta 400 000 kuvan arkistosta löytyy ikuistettuja maaseutujen maisemia 50-luvulta 80-luvulle asti ympäri Suomen.

Aina sään ennustaminen ei kuitenkaan onnistunut. Myrskyn yllättäessä Viljo teki pakkolaskun eräälle pellolle, jonka vakiasukkaat saapuivat ihmettelemään uutta tulokasta.